Vízitársulati vezetők részére!

A VTOSZ elnöke 2005. május 30-án kelt levelében kérte Gráf József miniszter úr intézkedését, hogy a társulatok tagjainak közhiteles, ugyanakkor nyilvános adatait a körzeti földhivatalok adják ki társulataink részére.

Kértük továbbá, hogy valamennyi vízitársulatunk csatlakozhasson TAKARNET rendszerhez az Adatvédelmi Biztos által javasolt formában és felvetettük, ha a társulatok a tagjaik adatait földkönyv kivonat tulajdonosi adatokkal kiegészítve formában kaphatnák meg az mind a földhivatalok, mind társulataink részére költségtakarékos megoldást jelentene.

A Miniszter úrnak címzett levélre 2005. július 15-én érkezett választ mellékeljük. A Minisztérium álláspontja továbbra is az, hogy tulajdoni lap másolatokat csak egyedi esetekben ad ki a társulatok részére, de a nagy tömegű adatszolgáltatás biztosítása érdekében a vízgazdálkodási társulatok részére is lehetővé vált a földkönyvi kivonatnak a vízgazdálkodási társulatok által kezelhető tulajdonosi adatokkal történő kiegészítését is tartalmazó adatszolgáltatás igénylése a körzeti földhivataloktól.

Az egyes, a számítógépes adatbázisból történő lekérdezés útján szolgáltatható ingatlan-nyilvántartási adatok igazgatási szolgáltatási díjáról és az adatátviteli vonalon történő adatszolgáltatásról szóló 41/2002. (V. 14.) FVM rendelet szerint a földkönyv kivonat tulajdonosi adatokkal kiegészítve szolgáltatása esetén személyes díjmentességben részesül a vízgazdálkodási társulat, ha az eljárás megindítását megelőző naptári évben folytatott vállalkozási tevékenységéből származó jövedelme után társasági adófizetési kötelezettsége nem keletkezett.

Azok a vízitársulatok, amelyeknél az eljárás megindítását megelőző naptári évben folytatott vállalkozási tevékenységéből származó jövedelem után társasági adófizetési kötelezettsége keletkezett, a tulajdonosi adatokhoz díjmentesen történő hozzáférés sajnos továbbra is csak a tulajdonosi adatok kimásolásával biztosítható.

41/2002. (V. 14.) FVM rendelet - kivonat -

6. § (1) A nem hiteles tulajdoni lap másolat, földkönyv vagy földkönyv kivonat, földkönyv vagy földkönyv kivonat tulajdonosi adatokkal kiegészítve, területi összesítő, valamint a csoportosított adatok szolgáltatása esetén személyes díjmentességben részesül:

a) a Magyar Állam,

b) a költségvetési szerv, valamint az Állami Privatizációs és Vagyonkezelő Részvénytársaság,

c) a társadalmi szervezet, a köztestület és a közhasznú társaság,

d) az egyház, egyházak szövetsége, egyházi intézmény,

e) az alapítvány, ideértve a közalapítványt is,

f) a vízgazdálkodási társulat,

g) a nyugdíjbiztosítási és az egészségbiztosítási önkormányzat.

(2) Az (1) bekezdés b)-g) pontjaiban említett szervezetet a díjmentesség csak abban az esetben illeti meg, ha az eljárás megindítását megelőző naptári évben folytatott vállalkozási tevékenységéből származó jövedelme után társasági adófizetési kötelezettsége, illetve - költségvetési szerv esetében, kivéve a Kincstári Vagyoni Igazgatóságot - eredménye után a központi költségvetésbe befizetési kötelezettsége nem keletkezett.

(3) A díjmentesség (2) bekezdésben meghatározott feltétele meglétéről a szervezet (alapítvány) az eljárás megindításakor írásban köteles nyilatkozni.

Kapcsolódó dokumentumok:

  • A minisztérium válaszlevele


  • Vissza